Quantes varietats de taronja i mandarina coneixes?

Diuen que els esquimals tenen 30 maneres diferents d’anomenar el color blanc, perquè als seus ulls no és el mateix el blanc del gel a punt d’esquerdar-se que el blanc de la neu. De la mateixa manera els llauradors valencians distingeixen, no 30, sinó desenes i desenes de varietats de taronja i mandarina. Quan érem xicotets sentíem converses com aquesta:

“Les Thomson enguany s’han venut bé, però de Satsuma n’hi ha hagut massa. Sort de la Marisol que vaig plantar al Camí la Mar”.

A poc a poc vam aprendre a distingir entre aquells noms entre exòtics i folklòrics les diferents varietats de taronja. A grans trets al País Valencià se’n cultives aquestes:

Del taronger dolç hi ha quatre grans famílies: el grup nàvel, el grup sang, el grup blanques i el grup sucrenyes.

De les nàvel hi ha les Washington Nàvel (o simplement nàvel), les Thomson, la Navelina, la Newhall, la Navelate i la Lane Late.

De les sanguines hi ha la Doble Fina, l’Entrefina, la Muretar, la Sanguinelli, la Moro i la Washington Sanguina.

De les blanques tenim la Comunica, la Cadenera, la Salustiana, la Castellana, la València Late, la Verna, la Pereta.

De les sucrenyes es cultiva la varietat sucrenya.

Del mandariner tenim tres grans famílies: la mandarina comuna, la satsuma i les clementines.

De la mandarina comuna gairebé no queden plantacions ja i de satsuma cada vegada menys. D’aquestes últimes tenim les Owari, la Clausellina i la Okitsu.

La gran part de producció valenciana de mandarines són del grup de les clementines. El llistat de varietats és llarga: Fina, Monreal, Oroval, Marisol, Oronules, Esbal, Tomatera, Clemenules, Arrufatina, Hernandina i Clementard.

I encara tenim d’altres classes de mandarina o híbrids com la clemenvilla (creuament de Fina i Tangelo Orlando):

Fins al gener Mandarines de Borriana hem venut una varietat de mandarina, la clemenules, i una de taronja, la nàvel. Però aquest mes substituirem les clemenules, que ja arriben al seu punt final, per les hernandines, que tot just comencen. I també introduirem la clemenvilla, un híbrid de taronja i mandarina que triomfa molt a la Gran Bretanya i que nosaltres vendrem en boniques caixes de regal. Finalment, posarem llimones (llimes, que en diem al País Valencià) a la venda.

I més endavant introduirem una nova varietat de taronja, la Lane Late, més xicoteta i dolça que la nàvel. Però cada cosa al seu temps.

Bé, ara ja pots dir que saps una mica més del món de la taronja.