La llegenda de Batiste

Conta la llegenda que un llaurador anomenat Batiste va ser qui va guiar els reis d’Orient en el seu camí cap a Betlem, on deien que havia nascut el fill de Déu. Melcior, Gaspar i Baltasar, agraïts amb ell, li van fer un present: una caixeta amb llavors d’un arbre desconegut en aquell moment, el taronger.

Batiste va plantar l’arbre, que va créixer i va donar fruit. Però aquelles taronges primeres eren amargues i no es podien menjar. Batiste es va posar trist perquè pensava que es faria ric i va renegar de Déu. Una nit se li va aparèixer un àngel que li va dir:

“Batiste, has sigut un bon home, però ara la teua cobdícia t’ha desviat del camí de la virtut i la fe. Per això, l’Altíssim ha decidit que fins d’ací a 2.000 anys aquests fruits no seran prou bons, de fet, seran exquisits, i, en una mostra de misericòrdia divina, la gents els podrà rebre a casa sense haver d’anar al mercat”.

I Batiste va comprendre que, davant la immensitat d’aquella revelació, l’única cosa que podia fer és tornar a cultivar cereal i envejar aquells que, dos mil·lenis després, podrien menjar-se aquells fruits tan meravellosos.