Senyor pirotècnic, pot començar la mascletà!

Les Falles també arriben a Mandarines de Borriana!

A Mandarines de Borriana només hi ha una cosa que ens agrada més que l’olor a tarongina, i és l’olor a pòlvora. Aquesta setmana les falles entren en la recta final, amb la plantà, els premis als millors monuments fallers, les despertaes cada matí, l’ofrena floral i la cremà, el 19 a la nit.

A Borriana les falles daten del 1928, i la primera que es va plantar va ser la del barri de la Mercè, que és precisament on la  família Miró va anar a viure als anys 60, ja que les alqueries de camp no tenien aigua corrent ni llum.

Entre els nostres convilatans hi ha artistes fallers (els que fan les falles) famosos, com José Pascual Pepet, i també una pirotècnica molt coneguda, la pirotècnica Martí, comandada per Reyes Martí que el proper dia 18 dispararà una mascletà a la plaça de l’Ajuntament de València. 

Per què ens agraden les falles?

Els monuments són bonics i divertits, un exemple de sàtira i crítica als poders, però el que les fa especials és l’ambient que es viu al carrer. Passacarrers amb les falleres i els fallers, bandes de música, xarangues, petards, traques i l’ambient indescriptible dels casals, on cada falla organitza dinars i sopars per tothom.

El que més ens agrada, però, és la mascletà. Si podem ens escapem un dia a València per veure’n una des de baix mateix del balcó de l’Ajuntament.

El ritual de la mascletà sempre és el mateix. La fallera major diu la frase: “Senyor pirotècnic pot començar la mascletà!”. I a partir d’ací comença un bum bum que se sent més dins de la panza que a les orelles, on arriba un punt que ja no donen més de si. Aquesta és una experiència única que s’ha de viure, almenys una vegada a la vida.  

I després tornem als horts, perquè aquest setmana encara tenim  taronges per a tots vosaltres, i pels més atrevits estem collint les mandarines safor, que pel seu gust recorden al sitral (“pica-pica”) que menjàvem de xicotets.