El riu Millars

És ben conegut que els primers assentaments humans estables i que després van florir en autèntiques civilitzacions sempre van créixer a la vora d’un riu, siga el Nil, el Jordà o l’Eufrates.

En el cas de la Plana Baixa, el riu que rega aquestes terres habitades ja des de la Prehistòria és el Millars. Els romans el van anomenar Idubeda i a l’època de la reconquesta es deia Albentosa, fins que es va quedar el nom de Millars pel cultiu del mill.

Naix a la serra de Gudar, a Terol, a 1.500 metres sobre el nivell del mar, i baixa al llarg de 176 quilòmetres fins a fer de frontera entre Borriana i Almassora. Els àrabs ja van construir una densa xarxa de sèquies per aprofitar l’aigua però va ser al segle XX quan es van construir els principals pantans (Arenoso, Maria Cristina, Sitjar), que retenen l’aigua a la primavera i la tardor per regar a l’estiu i serveixen per evitar les crescudes que antigament inundaven la Plana.

Aquest any no ha plogut gens i això pot portar problemes per quan arribe la calor. Tots estem mirant el cel aquests dies a veure si arriben les pluges d’una vegada…